A A A

Comunicat

29 Ianuarie 2024 | 1186

Prin sentința pronunțată astăzi, 29 ianuarie 2024 Judecătoria Chișinău sediul Buiucani l-a condamnat pe Bîrcă Viorel Nicolae, ex Președinte interimar al SA „Banca de Economii, în baza art .191 alin. (5) Cod penal.

 

Dosarul face parte din cauza penală denumită generic „Frauda Bancară”.

 

Astfel prin sentință, completul de judecată l-a recunoscut vinovat pe Bîrcă Viorel Nicolae de delapidarea averii străine, stabilindu-i pedeapsă penală sub formă de 10 ani închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în domeniu financiar-bancar pe un termen de 5 /cinci/ ani.

 

La fel completul de judecată a dispus încasarea de la Bîrca Viorel Nicolae în beneficiul SA ”Banca de Economii”, în proces de lichidare, prejudiciul material în sumă de 100 000 000 /una sute milioane/ dolari SUA.

 

 Totodată a fost menținut sechestrul pe ½ cotă-partea din bunurile ce aparține condamnatului, în vederea garantării executării  acțiunii civile.

 

Judecătorul raportor - Ana Cucerescu, a formulat o opine separată pe marginea sentinței, și anume în partea măsurii preventive aplicate.

 

Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

 

Sentința integral motivată poate fi accesată pe pagina web a Judecătoriei Chișinău, directoriul Hotarîri /https://jc.instante.justice.md/ro/court-decisions-page/