A A A

COMUNICAT

18 Octombrie 2023 | 396

Comunicat

Judecătoria Chişinău expune următoarele precizări în contextul publicării pe 16 octombrie 2023, la ora 16 şi 13 min. pe pagina reţelei de socializare „www.facebook.com” de către utilizatorul „Anatol Matasaru” a unor afirmaţii publice denigratoare ce vizează magistratul din cadrul Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, dna Djeta Chistol.

Astfel, la data de 16 octombrie 2023, la ora 16 şi 13 min. în reţeaua de socializare „www.facebook.com”, de către utilizatorul „Anatol Matasaru” cu adresa URL https://www.facebook.com/matasaru2004 a fost publicat un articol cu caracter public în cadrul căruia, s-au afirmat următoarele: „In urma alertei cu bomba ,,dupa evacuarea Institutie genistii au gasit-o pe magistrata VW-jetta-Kistol in biroul ei in stare de ebrietate.Ultima categoric s-a opus sa paraseasca sediul Judecatoriei”.

În acest context, Judecătoria Chişinău aduce la cunoştinţă că într-adevăr la data de 16 octombrie 2023, aproximativ la ora 15 şi 00 min., organele de drept au fost alertate despre faptul aflării unui potenţial explozibil în cadrul Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt, 200 din mun. Chişinău.

Prin urmare, la ora 15 şi 33 min., angajaţii din cadrul sediului Buiucani al Judecătoriei Chişinău au fost somaţi să părăsească de urgenţă incinta clădirii, inclusiv pentru asigurarea posibilităţii efectuării verificărilor necesare de către genişti, somaţie care a fost executată de către toţi angajaţii instanţei, inclusiv și de către judecătorul Djeta Chistol.

În acest mod, luând în consideraţie interesul sporit al societății vis-a-vis de afirmaţia publică a utilizatorului vizat supra, expusă în privinţa dnei judecător Djeta Chistol, care poate leza onoarea şi demnitatea ultimei, în contextul unui număr de multiple comentarii şi redistribuiri ulterioare a acestei postări, vă comunicăm că a avut loc o expunere vădit falsă a realității cu privire la acest subiect.

Or, în rezultatul efectuării unor verificări în cadrul instituției judecătoreşti, îndeosebi a imaginilor video fixate cu camerele de înregistrare video s-a stabilit cert că judecătorul Djeta Chistol s-a aflat la serviciu la data de 16 octombrie 2023, a participat la şedinţele de judecată fixate, iar în momentul somaţiei de părăsire a incintei clădirii alertate cu bombă, dna judecător la fel a părăsit sediul instanţei de judecată, iar în acest context, Judecătoria Chişinău infirmă expunerile acestui utilizator privind refuzul magistratului de a ieşi din birou.

Concomitent, Judecătoria Chişinău exclude şi infirmă ca vădit nefondate inclusiv afirmaţiile utilizatorului reţelei de socializare „facebook” despre faptul că dna judecător Djeta Chistol a fost depistată de specialiştii genişti în stare de ebrietate în biroul de serviciu, or iterăm că în momentul somaţiei de evacuare a clădirii Judecătoriei, dna judecător a părăsit incinta instanţei, iar o asemenea informaţie nu a fost confirmată de specialiştii care au intervenit pentru verificări sau prin alte circumstanţe obiective.

Astfel, Judecătoria Chişinău consideră aceste afirmaţii lansate în spaţiul public prin intermediul reţelei de socializare „facebook” la adresa judecătorului Djeta Chistol ca vădit denigratoare, care i-au afectat reputaţia profesională a dnei magistrat, îndeosebi când în rezultatul verificărilor efectuate, s-a demonstrat contrariul celor expuse în spaţiul public.

În concluzie, conţinutul acestor afirmaţii şi lipsa evidentă a unei documentări a autorului cu privire la aceste expuneri au condus la dezinformarea opiniei publice, fiind de natură să afecteze esenţial independenţa şi imparţialitatea judecătorului prin crearea unei presiuni publice asupra sa.