

În urma examinării cauzei penale în perioada 4 ianuarie 2023 – 19 martie 2025, instanța de judecată s-a pronunțat asupra acuzațiilor aduse fostului șef al Direcției sănătății a Consiliului Municipal în cadrul Primăriei municipiului Chișinău.
Acesta a fost acuzat că nu a declarat în repetate rânduri anumite bunuri imobile și interese financiare în declarațiile de avere pentru anii 2016-2019, inclusiv terenuri și participația de 45% în SRL „Medclinic Internațional”, deținută printr-un intermediar. De asemenea, a ascuns existența unui împrumut de 140.000 de euro.
Mai mult, inculpatul este acuzat că a investit ilegal peste 8 milioane de lei în „Medclinic Internațional”, utilizând interpuși pentru a evita conflictul de interese. În acest context, s-a constatat că a înstrăinat bunuri imobile pentru a justifica surse financiare suspecte. În baza acestor fapte, autoritățile l-au acuzat de fals în declarații și spălare de bani, investigațiile scoțând la iveală nereguli grave în raportarea averilor sale.
În cadrul ședințelor de judecată, inculpatul nu și-a recunoscut vinovăția pentru niciuna dintre acuzații.
Prin sentința Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) din 19 martie 2025, inculpatul a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 352/1 alin. (2) Cod penal. Cu toate acestea, instanța a dispus eliberarea acestuia de pedeapsă, în temeiul art. 60 alin. (1) lit. a) Cod penal, din cauza expirării termenului de prescripție pentru tragerea la răspundere penală, întrucât faptele incriminate au fost comise în perioada anilor 2017-2019.
În ceea ce privește acuzația de îmbogățirea ilicită, adică deținerea de către o persoană cu funcție de răspundere, personal și prin intermediul unor terți, a bunurilor în cazul în care valoarea acestora depășește substanțial mijloacele dobândite și s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu aveau cum să fie obținute licit (art. 330/2 alin. (1) Cod penal), inculpatul a fost achitat, întrucât nu s-a constatat existența faptei infracționale.
La emiterea sentinței, instanța a accentuat importanța perceperii justiției ca un garant al echității, subliniind că orice suspiciune de ingerință nelegitimă trebuie investigată și sancționată ferm pentru a transmite un mesaj clar că actul de justiție nu poate fi compromis. În conformitate cu prevederile art.8 alin.(3) Cod de procedură penală, concluziile despre vinovăția persoanei de săvârșirea infracțiunii nu pot fi întemeiate pe presupuneri și toate dubiile în probarea învinuirii care nu pot fi înlăturate, în condițiile prezentului cod, se interpretează în favoarea inculpatului.
Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Centru în termen de 15 (cincisprezece) zile, prin intermediul Judecătoriei Chişinău (sediul Buiucani), din momentul pronunțării integrale a acesteia.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.