

Judecătoria Chișinău anunță finisarea examinării unei cauze penale în privința unui consilier în cadrul Cabinetului Ministrului Finanțelor, căruia i s-a incriminat depășirea în mod vădit a drepturilor și atribuțiilor acordate prin lege, soldate cu cauzarea urmărilor grave drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor juridice, în cadrul organizării și desfășurării unei licitații pentru achiziționarea carnetelor de pașapoarte cu cip integrat, infracțiune prevăzută de art.art.44, art.328 alin.(1) din Codul penal.
În urma cercetării judiciare, instanța a constatat că acuzațiile aduse inculpatului nu pot fi reținute, așa cum în sarcina peroanei nu poate fi reținut capătul de acuzație de depăşire în mod vădit a limitelor drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, privind achiziția de carnete de pașapoarte cu cip integrat, deoarece Ministerul Finanțelor era responsabil de organizarea licitației, ordinul privind componența grupului de lucru a fost emis în conformitate cu această responsabilitate, iar publicarea anunțului de licitație de către Ministerul Finanțelor a respectat atribuțiile legale. Inclusiv se atestă lipsa probelor privind influențarea licitației.
Instanța a constatat că peroana nu a intervenit ilegal în procesul de evaluare a ofertelor companiilor participante, grupul de lucru având posibilitatea de analizare a ofertelor și în luarea deciziilor, iar procesul s-a desfășurat conform reglementărilor legale.
Totodată, nu s-a probat că inculpatul ar fi constrâns sau amenințat membrii grupului de lucru pentru a influența rezultatul licitației, declarațiile martorilor indicând faptul că procesul decizional a fost transparent și că fiecare membru și-a exprimat liber votul.
Astfel, instanța a decis că nu există suficiente probe care să demonstreze că persoana inculpată a comis faptele imputate, iar acuzațiile nu au fost reținute.
Soluția instanței în cauza de referință a fost cea de achitare a inculpatului pe marginea acuzației de comitere a infracțiunii prevăzute de art.44, 328 alin.(1) Cod penal al Republicii Moldova, în legătură cu neconstatarea existenței faptei infracţiunii incriminate și s-a respins integral ca neîntemeiată acțiunea civilă privind încasarea prejudiciului material cauzat prin infracțiune.
Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă