

Pe 27 noiembrie 2024, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova a organizat o ședință de consultări publice privind proiectul de lege pentru instituirea unei structuri judecătorești specializate în combaterea corupției.
La eveniment au participat reprezentanți ai mai multor instituții, inclusiv Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție, Curtea de Apel Chișinău, Procuratura Anticorupție, Centrul Național Anticorupție, precum și Președinta interimară a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan.
Proiectul de lege are drept scop consolidarea eforturilor în lupta cu fenomenul corupției și asigurarea calității și celerității judecării cauzelor penale pe acte de corupție și a celor conexe prin instituirea unui sistem judecătoresc specializat.
Astfel, potrivit proiectului, în locul Judecătoriei Anticorupție vor fi organizate complete specializate anticorupție, în care vor activa 15 judecători, care va avea competența să judece cazurile de corupție și conexe, precum și să soluționeze litigiile privind averile nejustificate și alte aspecte de integritate. Judecătorii vor fi selectați pe baza unor criterii stricte de integritate și competență. De asemenea, s-a analizat modul de organizare și funcționare a noii structuri judiciare specializate, precum și mecanismele necesare pentru asigurarea transparenței și imparțialității acestora.
Un alt aspect major a fost necesitatea unui cadru legal solid care să permită examinarea rapidă și eficientă a dosarelor de corupție, contribuind astfel la lupta împotriva acestui fenomen.
Respectiv, participanții la discuții s-au expus asupra propunerilor conținute în inițiativa legislativă care se referă la instituirea completelor specializate pentru examinarea cauzelor de corupție sau conexe. Discuțiile au vizat organizarea, funcționarea și competențele completelor specializate, criteriile de selectare a judecătorilor care vor examina cauzele de corupție și alte prevederi specifice.
La fel, în cadrul consultărilor publice s-a discutat despre garanțiile sociale și financiare care ar putea fi oferite specialiștilor din domeniu.