

Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a pronunțat, pe 6 februarie 2025, sentința în cazul a doi agenți economici și cinci colaboratori ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), și a adoptat soluția de condamnare cu încetarea procesului penal în privința:
precum și soluția de achitare a:
pentru următoarele fapte:
Angajații ANSA au fost diferiți justiției pentru faptul că în perioada lunilor ianuarie - februarie 2016 în mod fraudulos au conferit legalitate certificatelor fitosanitare cu conținut fals, care ulterior de către agenții economici din Republica Moldova și Polonia au fost folosite la legalizarea exporturilor de fructe de altă origine decât cele autohtone.
Persoane publice din cadrul ANSA au introdus documentele oficiale (certificatele fitosanitare tipizate, cu număr și serie de evidență strictă) date vădit false prin care au fost avantajați necompetitiv și ilegal niște companii care în realitate nu desfășurau activitate în domeniul exportului fructelor, ci doar mimau exportul de fructe moldovenești către Federația Rusă și încurajau exportul producției altor țări sub paravanul actelor confirmative moldovenești care le puneau la dispoziția altor persoane folosind certificatele fitosanitare eliberate de autoritățile Republicii Moldova.
Urmare eliberării certificatelor fitosanitare naţionale de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a fost încasată taxa pentru serviciile prestate de la agenții economici care au solicitat și au primit certificatele fitosanitare.
Urmare confirmării ilicite, prin care s-au produs efecte juridice, merele de origine Poloneză au fost exportate prin Republica Belarus în Federaţia Rusă, în rezultatul acestor acţiuni, la 04 martie 2016, de către Federaţia Rusă, Republicii Moldova a fost pusă interdicţie de a exporta prin Republica Belarus producţia agricolă - mere.
Toți 5 colaboratori ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au fost condamnați în baza art.42 alin.(2), (3), 332 alin.(1) Cod penal, falsul în acte publice.
Prin Sentință directorul general adjunct pentru probleme fitosanitare al ANSA, fiind persoană publică, a acceptat și a primit de la un agent economic mijloacele băneşti în mărime de 100 dolari SUA pentru confirmarea certificatelor fitosanitare eliberate pe numele societăților comerciale gestionate către acest agent economic, fiind condamnat în baza art.324 alin.(1) Cod penal, corupere pasivă.
Cu referire la soluția de achitare emisă în partea învinuirilor de comiterea infracțiunii prevăzute la art.328 alin.(1) și 335 alin.(1/1) Cod penal, instanța de judecată a reținut că este inadmisibil la încadrarea unuia şi aceluiaşi comportament în tiparul a două norme de incriminare.
La fel, s-a atestat lipsa elementelor laturii obiective a infracțiunilor incriminate.
Totodată, șeful adjunct al Direcţiei raionale pentru Siguranţa Alimentelor Dubăsari al ANSA, a fost condamnat în baza art.352/1 alin.(2) Cod penal, falsul în declarații, întrucât fiind persoană publică, care în temeiul art.3 al Legii nr.133 din 17.06.2016, privind declararea averii şi intereselor personale este subiectul depunerii declaraţiei anuale a averii şi intereselor personale, la 17 martie 2017 contrar acestei prevederi, intenţionat nu a inclus în declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2016, mijloacele băneşti în valuta străină în mărime de 4050 euro obţinuţi în perioada anilor 2015-2016.
Cauza penală s-a aflat în examinare în instanța de judecată de la data de 17 octombrie 2017, fiind redistribuită la data de 29 martie 2024 și examinată la 06 februarie 2025.
În ședința de judecată inculpații vina în comiterea infracțiunilor imputate nu au recunoscut și au pledat pentru examinarea cauzei în procedura generală.
Totodată, prin prezenta sentință s-a respins acțiunea civilă înaintată de către partea vătămată privind încasării prejudiciului material cauzat.
S-a aplicat confiscarea specială cu trecerea în beneficiul bugetului de stat a echivalentului sumei de 100 (una sută) dolari SUA, convertiți în moneda națională cu aplicarea cursului oficial al leului moldovenesc valabil la data executări sentinței, cu titlul de bunuri rezultate din infracțiune.
S-a respins ca neîntemeiată solicitarea acuzatorului de stat Vladimir Adam cu privire la aplicarea confiscării extinse asupra mijloacelor bănești în sumă de 4050 Euro, 5800 dolari SUA, 675 euro, 52000 lei, 42500 lei și 43110 lei.
Sentința este cu drept de apel, la Curtea de Apel Centru, în termen de 15 zile, prin intermediul Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani).
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.