

La 21 ianuarie 2025, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a pronunțat sentința de condamnare a patru persoane de originea străină, și anume din Federația Rusă și Georgia, care au fost găsite vinovate pentru organizarea și punerea în aplicare a unei scheme infracționale de pseudo-brokeraj în baza platformelor false de tranzacționare pe site-urile www.Fxnet.com, ulterior www.Belfx.com, www.Olotrading.com, www.Olofx.com, www. Fgmarkets.com, deghizată și camuflată sub forma de participare pe piața „Forex” și tranzacții cu contracte CFD, în urma acestor tranzacţii, persoanele vătămate pierdeau toţi banii.
Prejudiciul cauzat părților vătămate a constituit suma de 310171,12 Euro și 305713,57 dolari SUA, echivalent a 12251475,34 lei.
Examinarea cauzei penale a avut loc în lipsa inculpaților, în privința acestora sunt pornite dosare de căutare, cauza penală fiind examinată în procedură generală.
Prezenta cauză penală a fost supusă rejudecării în temeiul Deciziei Curții de Apel Chișinău din data de 30 noiembrie 2020 și s-a aflat în examinare în instanța de judecată de la data de 30 decembrie 2020, fiind redistribuită la data 20 martie 2024 și examinată la 21 ianuarie 2025.
Prin sentință unul din inculpați a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art.art.30, 42 alin.(3), 46, 190 alin.(6) din Codul penal și în baza acestei norme i-a fost stabilită pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 10 (zece) ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții și de a exercita activități legate de administrarea și gestionarea banilor și altor bunuri materiale pe un termen de 5 (cinci) ani.
Alți trei inculpați au fost recunoscuți vinovați de comiterea infracțiunii prevăzute de art.art.30, 42 alin.(2), 46, 190 alin.(6) din Codul Penal, fiindu-le stabilită pedeapsa sub formă de închisoare a câte 9 (nouă) ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții și de a exercita activități legate de administrarea și gestionarea banilor și altor bunuri materiale pe un termen de 5 (cinci) ani.
În privința inculpaților s-a aplicat măsura preventivă arestul preventiv, cu calcularea termenului din momentul reținerii până la rămânerea definitivă a prezentei sentințe.
Din contul inculpaților s-a dispus încasarea în mod solidar, în folosul statului a sumei de 10220 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare suportate pentru efectuarea expertizelor judiciare.
La fel din contul inculpaților s-a dispus încasarea, în mod solidar în beneficiul părților vătămate a sumelor ce reprezintă prejudiciul material cauzat prin infracțiune în mărime totală de 12251475,34 lei.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.