A A A

Sentința de condamnare a unei persoane

24 Decembrie 2024 | 217

La 24 decembrie 2024, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani), a pronunțat sentința de condamnare a unei persoane pentru comiterea a 3 episoade de escrocherie în proporții deosebit de mari, adică art.190 alin.(5) din Codul penal.

Persoana a fost deferită justiției pentru faptul că, fiind gestionarul unei societăți pe acțiuni, prin acțiunile sale intenționate a dobândit prin escrocherie, cu folosirea situației de serviciu, de la o instituție bancară, prin intermediul unor persoane, mijloace financiare în proporții deosebit de mari, în sumă totală de 1 347 504 lei, obținând posibilitatea reală de a se folosi și dispune de suma însușită, la propria dorință.

La fel, persoana condamnată a mai însușit mijloace bănești prin escrocherie, tot prin intermediul altor persoane, cauzând unei instituții financiare un prejudiciu material în proporții deosebit de mari, în limita unui credit nerambursat, în valoare de 1 852 850 lei.

Persoana condamnată a mai fost învinuită în aceea că, ca urmare a neexecutării intenționate a condițiilor contractuale, în calitate de beneficiar real al unui credit, de cauzarea instituției financiare unui prejudiciu material în proporții deosebit de mari, în limita creditului nerambursat, în valoare de 1 353 936 lei.

În cauza penală menționată, a fost autorizată finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului, în privința căruia este pornit dosar de căutare.

Cauza penală a fost expediată în instanța de judecată la 10 octombrie 2023, fiind stabilite 24 ședințe de judecată, în cadrul cărora cauza penală a fost examinată în procedură generală, în lipsa inculpatului potrivit art.321 alin.(2) pct.4) din Codul de procedură penală.

Prin sentința Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) din 24 decembrie 2024, inculpatul a fost recunoscut vinovat în comiterea infracţiunii prevăzute de articolul 190 alin.(5) din Codul penal (episodul I), condamnat şi i s-a stabilit o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 9 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis şi cu privarea de dreptul de a deţine funcţii de administrator pe un termen de 5 ani.

Inculpatul a fost recunoscut vinovat în comiterea infracţiunii prevăzute de art.42 alin.(3), 190 alin.(5) din Codul penal (episodul II), şi i s-a stabilit o pedeapsă cu închisoare pe un termen 9 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis şi cu privarea de dreptul de a deţine funcţii de administrator pe un termen de 5 ani.

Inculpatul a fost recunoscut vinovat în comiterea infracţiunii prevăzute de articolul 42 alin.(3), 190 alin. 5) din Codul penal (episodul III), şi i s-a stabilit o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 9 ani cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis şi cu privarea de dreptul de a deţine funcţii de administrator pe un termen de 5 ani.

În conformitate cu prevederile art.84 alin.(1) din Codul penal, pentru concurs de infracţiuni, prin cumul parţial al pedepselor aplicate, a fost stabilită o pedeapsă definitivă cu închisoare pe un termen de 11 ani, cu executare în penitenciar de tip închis şi cu privarea de dreptul de a deţine funcţii de administrator pe un termen de 5 ani.

S-a dispus încasarea de la inculpat în beneficiul instituției bancare, cu titlu de prejudiciu material cauzat prin infracţiune, mijloace băneşti în sumă de 4 693 595,9 lei.

Sentinţa este cu drept de atac în ordine de apel în Curtea de Apel Chişinău în termen de 15 zile, prin intermediul Judecătoriei Chişinău (sediul Buiucani), din momentul pronunțării integrale a acesteia.

 

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.