

Judecătoria Chișinău anunță finisarea examinării unei cauze penale transmise în instanță de către Procuratura Anticorupție, în privința unei persoane de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, adică pretinderea și primirea personal, de către o persoană publică de bunuri, ce nu i se cuvin, pentru sine, pentru a îndeplini sau nu acțiuni în exercitarea funcției sale sau contrar acesteia, acțiuni săvârșite cu extorcare de bunuri, infracțiune previzută la art.art.42 alin.(2), 324 alin.(2) lit.c) din Codul penal.
Astfel, persoana fiind angajată în funcția de ofițer superior de sector în cadrul unui sector de poliție din municipiul Chișinău, deținând calitatea de persoană publică, după ce a primit spre examinare un material înregistrat în Registrul de evidență a altor informații cu privire la infracțiuni, din care rezulta o bănuială rezonabilă de comiterea unei infracțiuni, a pretins, prin extorcare, de la persoana vizată în material, o sumă de bani ce nu i se cuvenea, în valoare de 3500 euro, pentru a nu îndeplini acțiunile ce îi reveneau potrivit obligațiilor de serviciu. Acestea includeau neadministrarea probelor care indicau existența elementelor infracțiunii și neînaintarea cauzei către instanța de judecată, precum și evitarea tragerii persoanei la răspundere contravențională.
Prin urmare, inculpatul a continuat realizarea acțiunilor sale și, în cadrul unei întâlniri stabilite anterior, a primit, sub controlul autorităților competente, pentru sine, o sumă de 2500 euro. Ulterior, acționând în vederea îndeplinirii promisiunilor făcute în schimbul acestei sume, a întocmit în privința persoanei vizate un proces-verbal pentru comiterea unei contravenții, aplicând o amendă în mărime de 20 unități convenționale (echivalentul a 1000 lei), precum și un alt proces-verbal pentru o altă contravenție, aplicând o amendă de 10 unități convenționale (ceea ce constituie 500 lei). Prin aceste acțiuni, a fost evitată examinarea cazului conform prevederilor legale privind existența bănuielii rezonabile de comitere a unei infracțiuni.
Cauza penală a parvenit în instanța de judecată la 01 aprilie 2022.
Soluția instanței a constat în recunoașterea vinovăției inculpatului în comiterea infracțiunii prevăzute de art.324 alin.(2) lit.c) din Codul penal (redacția legii 326 din 23.12.2013), care continuă să fie incriminată de art.324 alin.(4) lit.a) din Codul penal (în redacția Legii nr. 136 din 06.06.2024 în vigoare la momentul emiterii sentințe), stabilirea unei pedepse principale sub formă de închisoare pe un termen de 6 (șase) ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.
Prin sentință s-a mai stabilit o pedeapsă complementară obligatorie sub formă de amendă în mărime de 6500 unităţi convenţionale, ceea ce constituie suma de 325 000 lei. La fel s-a stabilit pedeapsă sub formă de privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen 8 (opt) ani.
Instanța de judecată a dispus aplicarea la speță a prevederilor art.90/1 alin.(1) din Codul penal. Astfel că inculaptul va executa efectiv în penitenciar ½ din termenul pedepsei stabilite, adică 3 (trei) ani de închisoare. Pedeapsa restantă 3 (trei) ani închisoarea, se va suspenda condiționat pe un termen de probă de 2 (doi) ani.
Acțiunea civilă s-a admis cu încasarea sumei de 950 euro (diferența dintre suma transmisă și suma găsită ulterior la inculapt în timpul perchezițiilor).
Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.