

Judecătoria Chișinău anunță finisarea examinării unei cauze penale transmise în instanță de Procuratura Anticorupție.
În urma cercetării judecătorești s-a stabilit că inculpatul, deputat în legislatura a XI-a a Parlamentului Republicii Moldova și membru al fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a acceptat și primit mită în mărime de 35.000 dolari SUA, servicii manifestate prin zboruri cu curse regulate spre Israel, servicii de cazare și excursii, precum și avantaje – numirea în calitate de membru al Biroului politic a Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE” și conducerea de facto a acestui partid, de la un grup criminal organizat condus de Ilan Șor, pentru a nu participa la ședințele Parlamentului și pentru a părăsi fracțiunea sa, în scopul formării unei noi fracțiuni controlate de grupul criminal.
De asemenea, în perioada martie-iunie 2023, inculpatul a facilitat preluarea și finanțarea unui partid proeuropean de către același grup criminal, identificând și racolând un lider politic, asigurând contactul acestuia cu Ilan Șor și organizând o întâlnire în Israel. Tot inculpatul a intermediat transmiterea a 50.000 dolari și 100.000 lei către liderul politic menționat. Acesta era conștient că finanțarea provenea din surse ilegale, rezultate din infracțiuni legate de Banca de Economii a Moldovei (BEM).
Cauză penală a parvenit în instanță la data de 08 decembrie 2023 și s-a aflat la etapa ședinței preliminare până în aprilie 2024. În intervalul respectiv au fost stabilite 8 ședințe de judecată.
Ulterior la 03 aprilie 2024 cauza a fost redistribuită unui judecător specializat. De la 03 aprilie 2024 până la 19 martie 2025 au fost fixate 61 ședințe de judecată în care au fost audiați 9 martori, audiate zeci de ore de înregistrări video și audio (măsuri speciale de investigații) și cercetate înscrisuri din 11 volume. În perioada 28 noiembrie 2024 – 09 ianuarie 2025 ședințele de judecată nu au putut fi desfășurate deoarece inculpatul a invocat motive de sănătate.
Referitor la măsura preventivă aplicată inculpatului, menționăm că pe parcursul examinării cauzei inculpatului i-a fost aplicată obligația de a nu părăsi țara și mandatul judecătoresc de dispoziție a fost transmis spre executare Poliției de Frontieră, fiind pus în executare, potrivit răspunsului primit de la autoritatea menționată.
Cât privește cererile inculpatului privind părăsirea teritoriului Republicii Moldova, menționăm că inculpatul și apărătorii săi au depus în mod constant solicitări pentru autorizarea părăsirii teritoriului Republicii Moldova. Instanța a evaluat fiecare cerere în parte și a considerat că permiterea părăsirii teritoriului Republicii Moldova ar reprezenta un pericol pentru desfășurarea justiției și pentru aplicarea corectă a legii. Deciziile luate reflectă respectarea principiilor legale și necesitatea asigurării bunei desfășurări a procesului penal.
Soluția instanței a fost aceea de a-l recunoaște vinovat pe inculpat de comiterea a infracțiunii prevăzute de art.art.30, 324 alin. (3) lit. a), b) și c) din Codul penal – corupere pasivă în formă prelungită comisă de o persoană în funcție de demnitate publică, în proporții deosebit de mari și în interesul unui grup criminal organizat, și stabilirea acestuia a unei pedepse principale sub formă de închisoare pe un termen de 11 (unsprezece) ani, cu executare în penitenciar de tip închis, o pedeapsă complementară obligatorie sub formă de amendă în mărime de 500 000 (cinci sute mii) lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen 12 (doisprezece) ani.
Pentru a doua faptă inculpatul a fost condamnat în baza art. art. 26, 181/3 din Codul penal – pregătirea finanțării ilegale a partidelor politice, și stabilită pedeapsă principală sub formă de închisoare pe un termen de 2 (doi) ani, cu executarea în penitenciar de tip semiînchis.
Potrivit prevederilor art.84 alin.(1) din Codul penal, s-a stabilit o pedeapsă principală definitivă de 12 (doisprezece) ani închisoare cu executare în penitenciar de tip închis cu calcularea termenului din momentul reținerii efective a inculpatului, precum și o pedeapsă complementară obligatorie sub formă de amendă în cuantum de 500 000 (cinci sute mii) lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen 12 (doisprezece) ani.
În condițiile în care instanța a reținut persistența a riscului eschivării (absența inculpatului la pronunțarea sentinței), s-a dispus ca de la data emiterii sentințe, să fie aplicată măsura preventivă „arestarea preventivă” cu anunțarea inculpatului în căutare, în vederea reținerii și conducerii la instituția penitenciară corespunzătoare în vederea executării pedepsei stabilite.
La fel, potrivit art.106 Cod penal, instanța a dispus confiscarea în contul statului a contravalorii sumei de 35 000 (treizeci și cinci mii) dolari SUA.
Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Centru în termen de 15 (cincisprezece) zile, prin intermediul Judecătoriei Chişinău (sediul Buiucani), din momentul pronunțării integrale a acesteia.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.