

La 28 februarie 2025, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a pronunțat sentința de condamnare a unui inculpat pentru comiterea infracțiunii prevăzute la art. 324 alin. (4) din Codul penal (în redacția legii de până la 07.09.2024), sub calificarea juridică: „Pretinderea și primirea, personal, de către o persoană publică, de bunuri în proporții ce nu depășesc 100 unități convenționale, ce nu i se cuvin, pentru sine, pentru a nu îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale”.
Cazul a fost investigat de Procuratura Anticorupție, care a stabilit că, la 30 mai 2023, inculpatul – inspector în cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică al Inspectoratului General al Poliției (MAI) – a pretins și primit personal de la un conducător auto, pe care îl oprise pentru încălcarea regulilor de circulație, suma de 50 Euro (echivalentul a 955,13 lei). Suma a fost primită în schimbul neadministrării probelor și nedocumentării abaterilor constatate.
Dosarul penal a fost examinat de către instanța de judecată, în completul specializat, în perioada 29 noiembrie 2024 – 28 februarie 2025, în procedură generală.
În cadrul ședinței, inculpatul nu și-a recunoscut vinovăția și a solicitat examinarea cauzei în procedură generală.
Prin sentința Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) din 28 februarie 2025, inculpatul a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.324 alin.(4) Cod penal (în redacția legii penale de până la 07.09.2024), fiind condamnat la pedeapsa amenzii în mărime de 1 000 unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani.
Sentința poate fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Centru, în termen de 15 zile, prin intermediul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă