La 31 iulie 2024, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani), a pronunțat sentința de condamnare a unei persoane (ex-executor judecătoresc), care a fost deferită justiției pentru faptul, că, activând în funcția de executor judecătoresc și gestionând procedura de executare privind încasarea de la o societate pe acțiuni în beneficiul unei întreprinderi de stat a unei datorii de 2 363 850 lei, a recepționat mijloace bănești în valoare totală de 2 465 719,31 lei de la societatea pe acțiuni. Totuși, acesta a transferat în contul special al întreprinderii de stat doar suma de 676 003,78 lei, reținând pentru sine diferența de 1 687 846,22 lei, pe care a extras-o în numerar și a folosit-o ulterior în interes personal.
În așa mod, acționând cu intenție în interes personal material și în detrimentul drepturilor și intereselor legitime ale părților din procedura de executare silită, executorul judecătoresc a cauzat părții vătămate un prejudiciu material în proporții deosebit de mari, în sumă totală de 1 687 846,22 lei.
Urmărirea penală pe acest caz a fost inițiată în februarie 2022 de către Procuratura Anticorupție, în urma plângerii unui administrator autorizat. Cauza penală a fost expediată în instanța de judecată în august 2023, iar în martie 2024, dosarul a fost redistribuit unui judecător specializat în examinarea cauzelor penale care a fost trimis în instanța de judecată de către Procuratura Anticorupție, ulterior cauza fiind examinată într-un termen de 4 luni.
Menționăm că ex-executorul judecătoresc s-a eschivat de la organul de urmărire penală, iar prin încheierea judecătorului de instrucție s-a autorizat finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului. În instanța de judecată, inculpatul la fel nu s-a prezentat, astfel cauza penală a fost examinată în lipsa acestuia, în baza dosarului de căutare pornit la faza de urmărire penală.
Prin sentința Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) din 31 iulie 2024, inculpatul a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 191 alin. (5) din Codul penal, stabilindu-i-se o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 9 (nouă) ani 6 (șase) luni, cu privarea de dreptul de a deţine funcţia de executor judecătoresc pe un termen de 5 (cinci) ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis.
Totodată, a fost dispusă încasarea din contul inculpatului în beneficiul întreprinderii de stat cu titlu de prejudiciu material cauzat prin infracţiune a mijloacelor băneşti în sumă de 1 687 846, 22 (un milion șase sute optezeci și șapte mii opt sute patruzeci și șase) lei, 22 bani.
În vederea asigurării compensării prejudiciului cauzat prin infracţiune în limita valorii acţiunii de 1 687 846, 22 lei a fost menţinut sechestrul aplicat asupra terenurilor deținute de inculpat, cu interzicerea efectuării actelor juridice cu aceste bunuri.
Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.