

La 17 februarie 2025, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a pronunțat sentința de condamnare a cinci persoane în comiterea infracțiunii prevăzută de art. 239 alin. (2) lit. a) din Codul penal, în modalitatea autor și complice la acordarea creditelor cu încălcarea intenționată a legii și regulilor de creditare și normelor de prudență financiară, cu cauzarea instituției financiare de daune în proporții deosebit de mari.
Persoanele au fost deferite justiției de către Procuratura Anticorupție, pentru faptul că, în calitatea de membri ai Consiliului BC ”Banca Socială”, în anul 2013 au aprobat acordarea creditelor în sumă de 130 000 000 lei către trei companii rezidente, cu încălcarea regulilor de creditare; în final creditele nu au fost rambursate în totalitate, cauzând instituției financiare daune în proporții deosebit de mari, în sumă de 126 869 723, 69 lei.
Cauzele penale conexate s-au aflat în examinare în instanța de judecată din 20 martie 2019 și 21 august 2019, iar în procedura judecătorului care a pronunțat sentința, din 16 decembrie 2022, fiind examinată în procedură generală.
Prin sentința Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) în privința președintelui Consiliului băncii cauza penală a fost încetată ca efect al decesului, iar ceilalți patru membri ai Consiliului băncii au fost condamnați în baza art. 239 alin. (2) lit. a) din Codul penal, stabilindu-se pedepse cu amenda în mărime de 3000 unități convenționale, echivalentul a 60 000 lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita activități ce țin de activitatea financiar bancară, pe un termen de 5 ani. Instanța, la stabilirea pedepsei, a ținut cont de vârsta înaintată a acestora, fiind născuți în anii 1941-1950.
La fel, instanța a condamnat o persoană, administrator la una din companii, care a acționat în calitate de complice, stabilindu-i pedeapsa de 4 ani închisoare, în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita activități ce țin de activitatea financiar bancară, pe un termen de 5 ani, fiind aplicată măsura preventivă arestul preventiv.
Un evaluator a bunurilor imobile, care se învinuia de complicitate la comiterea infracțiunii prevăzute de art. 239 alin. (2) lit. a) din Codul penal, a fost achitat, pe motivul lipsei elementelor constitutive ale infracțiunii.
Totodată, instanța a admis acțiunea civilă formulată de BC ”Banca Socială”, în proces de lichidare, încasând de la inculpații recunoscuți vinovați a sumei de 126 869 723,69 lei.
În scopul asigurării executării acțiunii civile, sechestrele aplicate la etapa urmăririi penale au fost menținute.
Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.