

La data de 27 februarie 2025, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a pronunțat o sentință de condamnare a unei persoane pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de:
Art. 264 alin. (4) din Codul penal – încălcarea regulilor de securitate a circulației sau de exploatare a mijloacelor de transport de către conducătorul acestora, fapt ce a cauzat, din imprudență, vătămarea gravă a integrității corporale și decesul unei persoane, săvârșit în stare de ebrietate peste limita legal admisă;
Art. 266 din Codul penal – părăsirea locului accidentului de către conducătorul auto care a încălcat regulile de circulație și a provocat urmările prevăzute la art. 264 alin. (3) din Codul penal.
Instanța a reținut că, la data de 4 septembrie 2024, inculpatul, aflându-se în stare de ebrietate cu o concentrație de 1,85 g/l alcool etilic în sânge, a condus un autoturism pe bulevardul Dacia din municipiul Chișinău. Ignorând regulile de circulație, acesta a lovit un pieton pe trecerea de pietoni, victima decedând pe loc. Din cauza vitezei excesive, automobilul s-a răsturnat pe carosabil. După producerea accidentului, inculpatul a părăsit locul faptei fără a acorda ajutor victimei, însă a fost reținut de trecători și predat organelor de poliție.
Cauza penală a fost examinată în instanță în perioada 3 decembrie 2024 – 27 februarie 2025, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală.
Astfel, potrivit prevederilor art. 84 alin. (1) din Codul penal pentru concurs de infracțiuni, prin cumul parțial al pedepselor, instanța de judecată i-a aplicat o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de de 5 (cinci) ani și 2 (două) luni, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip deschis, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.
Sentința este definitivă, însă poate fi atacată cu recurs de către procuror, inculpat sau apărătorul acestuia în termen de 15 zile de la pronunțare la Curtea de Apel Centru prin intermediul Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani), invocându-se doar erorile procesuale și măsura de pedeapsă stabilită.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.