Ținând cont de actualitatea și importanța respectării normelor legale la judecarea acțiunilor în contenciosul administrativ, Secția generalizare și sistematizare a practicii judiciare a întocmit prezentul raportul de generalizare a practicii judiciare și analiza datelor statistice cu privire la acțiunile în contencios administrativ declarate inadmisibile în temeiul lipsei dreptului vătămat, adoptate pe parcursul anului 2023, respectarea termenului procedural de examinare precum și motivele casării acestora.
Obiectul generalizării îl constituie inadmisibilitatea acțiunilor în contenciosul administrativ în lipsa dreptului vătămat, declarate inadmisibile în temeiul art.207 alin.(2) lit.e) Cod administrativ.
Astfel, în perioada anului 2023, de către instanța de contencios administrativ au fost pronunțate 102 de încheieri privind inadmisibilitatea acțiunilor în lipsa dreptului vătămat. Distinct, în privința a 12 acțiuni au fost emise încheieri prin care s-a acordat termen pentru înlăturarea neajunsurilor, cauze care într-un final au fost declarate inadmisibile în temeiul art. 207 alin. (2) lit. e) Cod administrativ.
Cea mai mare parte de acțiuni în contenciosul administrativ declarate inadmisibile în lipsa dreptului vătămat în sensul art.17 din Codul administrativ, fac parte din categoria acțiunilor privind controlul legalității actelor administrative ale ministerelor, și reprezintă o rată de 30% din totalul acțiunilor, urmată de cele atribuite la categoria acțiunilor privind controlul legalității actelor administrative ale Autorității Naționale de Integritate, care reprezintă o rată de 16% din volumul total al acțiunilor declarate inadmisibile în lipsa dreptului vătămat.
Din numărul total de încheieri de inadmisibilitate, adoptate în temeiul art.207 alin.(2) lit.e) Cod administrativ, 47 au fost atacate cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, ultima pronunțându-se asupra legalității încheierilor contestate, dintre care 10 încheieri au fost anulate, 35 de încheieri au fost menținute și 2 cereri de recurs au fost declarate inadmisibile.
raportul poate fi accesat aici: